Střední Morava – Nad otázkami ohledně směřování či existence hlubšího smyslu života můžete přemýšlet při přednášce profesora Vladimíra Krále, předního evropského odborníka v oborech supramolekulární chemie, nanotechnologie a molekulárního inženýrství. Setkání na téma “Potřebujeme Boha k vysvětlení vesmíru a života?” se uskuteční v sobotu od 16 hodin v BEA centru Olomouc. “Profesor Král je významný odborník, autor desítky patentů a stovky článků ve světových vědeckých časopisech a mimo jiné také spoluobjevitel sloučeniny, která se nyní úspěšně testuje a dává nemocným s AIDS naději na zastavení nebo značné zpomalení průběhu onemocnění. Jsme velmi hrdí, že pan profesor Král zavítá právě k nám,” říká Ester Rážová z neziskové organizace Crosspoint Olomouc. Vladimír Král působil v prestižním Institutu Maxe Plancka pro medicínský výzkum v německém Heidelbergu, ve slavné Sessler Group v USA a v Institutu Howarda Hughese v USA. Vyučoval také na univerzitě v japonském Kjótu a byl ředitelem výzkumu léčiv v Zentivě.
V současné době vede respektovanou mezinárodní skupinu molekulárního rozpoznávání na pražské Vysoké škole chemicko­technologické. Je spoluautorem jednoho z vědeckých objevů, které prestižní britský deník The Telegraph zařadil v roce 2009 mezi deset nejvýznamnějších na světě. Jde o objev sloučeniny, která skýtá naději nemocnýms AIDS.

Foto: Vladimír Král
Foto: www.hopetv.cz

Vyšlo také v: Kroměřížský deník; Šumperský a Jesenický deník; Prostějovský deník; Slovácký deník; Přerovský a Hranický deník; Valašský deník; Zlínský deník