Stane se Olomouc druhým městem v Česku, které získá unikátní lékařský přístroj? V sobotu 9. prosince proběhne v BEA campusu Olomouc, pod záštitou primátora města Olomouce, Adventní benefiční večer, jehož cílem bude vybrat dostatek prostředků právě pro tento účel.

Všichni, kteří žijí s cystickou fibrózou, se potýkají s každodenním trápením. Nemocní musí několikrát za den podstupovat dechovou fyzioterapii, aby se hlen mohl z plic uvolnit a ty se jim trochu pročistily.

Nemoc sice nelze vyléčit, ale její průběh lze úspěšně zpomalit. K tomu, aby byla léčba opravdu efektivní, je však nutné nemoc včas rozpoznat. Pro brzkou a přesnou diagnostiku cystické fibrózy je potřeba speciální přístroj využívající test vícedechového vyplavování inertního plynu z plic.

Tento diagnostický přístroj je nyní dostupný pouze ve Fakultní nemocnici v Motole. Cílem je pomoci Fakultní nemocnici Olomouc stát se druhým pracovištěm v Česku, které tento přístroj získá. Jednalo by se tak o velice důležitý krok k zachycení této závažné nemoci a zvýšení šance na včasné zahájení léčby doposud nediagnostikovaných nemocných. A tím pozitivního ovlivnění životů pacientů.

Benefiční večer se koná 9. prosince od 18 hodin v BEA campusu Olomouc. S hudebním příspěvkem vystoupí Martin Chodúr či Ania Butkiewicz a Martin Štolba. Programu se zúčastní také ambasadoři akce, známí módní tvůrci Nikol a Jakub Ponerovi. Výtěžek ze vstupného bude předán Fakultní nemocnici Olomouc na podporu léčby cystické fibrózy.

Jedná se o tradiční akci, kterou pořádá již čtvrtým rokem nezisková organizace CROSSPOINT Olomouc, z.s. s pomocí olomoucké IT společnosti TESCO SW a.s. TESCO SW je regionální firma, která podporuje společensky odpovědné projekty v Olomouckém kraji a s Crosspoint Olomouc spolupracuje dlouhodobě.

Zdroj: https://www.novinky.cz/vase-zpravy/olomoucky-kraj/olomouc/5223-47849-v-olomouci-probehne-adventni-beneficni-vecer-na-podporu-lecby-cysticke-fibrozy-.html