Olomouc, 3. června 2019 – Až 1,2 milionu korun se podařilo vybrat v rámci charitativní sbírky Crosspoint na pomoc dětským pacientům Fakultní nemocnice Olomouc. Z výtěžku byly zakoupeny dva speciální přístroje. Jelikož finální částka předčila očekávání, bude z poslední části finančních prostředků zakoupen jeden další. Organizace rozšiřuje oblast svých aktivit a nově zakládá charitativní konto Crosspoint TOBĚ. Bude zaměřeno na pomoc rodinám dětí s cystickou fibrózou nebo jinými respiračními onemocněními. Sbírku uspořádala nezisková organizace Crosspoint Olomouc, která spolupracuje s tamní fakultní nemocnicí již třetím rokem.

Výtěžek charitativní sbírky, která byla ukončena v březnu tohoto roku, míří opět na pomoc její dětské klinice a malým pacientům s cystickou fibrózou. „Velmi mě těší, že se nám podařilo vybrat krásných 1 200 000 korun. Z výtěžku jsme zakoupili například doplňující modul na přístroj Exhalyzer D, který jsme pořídili z předešlé sbírky. Díky tomuto modulu budou lékaři schopni vyšetřit i nemluvňata či děti, které z různých důvodů nejsou schopné spolupracovat,“ říká ředitelka organizace Crosspoint Ester Rážová.

Jak vysvětluje lékař Dětské kliniky FN Olomouc prof. MUDr. František Kopřiva, Ph.D., Exhalyzer D je přístroj, který umožňuje vyšetřit homogenitu dýchání u pacientů s cystickou fibrózou a chronickými plicními onemocněními již od narození. Rozšiřuje tak škálu vyšetření plicních funkcí a umožňuje detekci časných změn, které se neprojeví při vyšetření klasickou spirometrií. Z podařené sbírky mohl být pořízen i dětský videobronchoskop. „S jeho pomocí můžeme vyšetřit již děti od hmotnosti 2,5 kilogramu a odhalit vrozené poruchy vývoje dýchacích cest nebo uvolnit dýchací cesty a zabránit rozvoji komplikací
u onemocnění plic,“
doplňuje profesor Kopřiva.

Organizace má do budoucna v plánu spolupráci s nemocnicí rozšířit. „Po rozhovorech s vedením nemocnice i s lékaři jsme se rozhodli vytvořit speciální konto, které by pomáhalo rodinám nemocných dětí. Ve chvíli, kdy je dítěti diagnostikována nemoc, je v první vlně silně zasažena i jeho rodina
– a právě jí bychom chtěli být v takových případech podat pomocnou rukou,
“ říká k připravovanému projektu Ester Rážová. Zájemci, kteří budou chtít na tento charitativní projekt přispět, tak budou moci učinit od začátku července 2019 skrze dárcovský účet 286296977/0300.

Aktivity organizace Crosspoint dlouhodobě podporuje i magistrát města Olomouc. „Výtěžek a štědrost dárců jednoznačně dokazují, že i v dnešní uspěchané době dokážeme myslet na druhé. Je přirozené, že město chce v oblasti pomoci neziskovému sektoru hrát stále významnější roli. Na podporu podobných aktivit proto aktuálně vyhlašujeme i nový dotační titul, který má pomoci zlepšovat zdravotní péči a kvalitu života potřebným,“ zdůrazňuje primátor Olomouce Mirek Žbánek.

Sbírek pro Fakultní nemocnici Olomouc se také tradičně účastní firma Tesco SW, která se zaměřuje na oblast informačních technologií. Jedná se o olomouckou rodinnou firmu, která působí na národních i zahraničních trzích. „Naše společnost od začátku své existence podporuje lokální projekty, které pomáhají rozvoji Olomouce. Spolupráce s organizací Crosspoint, která se věnuje podpoře místních charitativních projektů, je pro nás logickým krokem. Právě projekty pro děti se zdravotními potížemi mají z našeho pohledu největší smysl a prioritu,“ dodává zástupce firmy Tesco SW David Tesařík. Věří, že ho budou následovat i další firmy z Olomouce a okolí. K dárcům se připojuje i šternberská společnost Excalibur Army s přáním, aby dětem v Olomouci i na celé Moravě mohla být poskytnuta co nejlepší péče.

 

Crosspoint Olomouc představil nový charitativní projekt Crosspoint TOBĚ

Nezisková organizace Crosspoint Olomouc již třetím rokem spolupracuje s dětským oddělením Fakultní nemocnice Olomouc. Za tu dobu se jí podařilo vybrat dostatek prostředků na zakoupení specializovaných přístrojů, které pomáhají tamním lékařům poskytovat vysoce specializovanou péči. V současné době rozšiřuje své aktivity a zakládá charitativní konto Crosspoint TOBĚ. To si bere za cíl pomáhat rodinám hospitalizovaných dětí.

V současné době zakládáme ve spolupráci s Fakultní nemocnicí Olomouc projekt Crosspoint TOBĚ. Jedná se o jedinečné konto, které je určené pacientům trpícím cystickou fibrózou, případně jiným respiračním onemocněním. Tento výjimečný projekt si klade za cíl pomáhat rodinám zasaženým závažnou nemocí jejich blízkých. Rodinám, které se ocitnou ve finanční tísni a potřebují podpořit například při nákupu pomůcek pro nemocné dítě,“ představuje konto ředitelka neziskové organizace Crosspoint Ester Rážová.

Plnou podporu kontu nabídlo vedení města i samotná nemocnice. Zájemci, kteří by chtěli na tento projekt přispět, tak mohou učinit prostřednictvím dárcovského konta či účastí na akcích organizace Crosspoint. Veškeré informace jsou dostupné na jejím facebooku a webových stránkách.